Reciclarea Hartie

 

 

Trebuie sa fim cu totii responsabili si sa contribuim la protejarea naturii si a resurselor sale pentru a trai  intr-un mediu sanatos, curat si mai putin poluat ! 
Multe materiale utilizate la ambalare, hârtie de ziar , servetele , sunt produse în totalitate sau partial din fibra de hârtie reciclabila .
Spre deosebire de plastic , hârtia este o inventie straveche a omului , dar cu toate acestea a devenit ieftina si usor de procurat abia dupa ce revolutia industriala a facut posibila fabricarea hârtiei pe scara larga .
Hârtia este cel mai frecvent deseu întâlnit în mai toate sferele de activitate si constituie o importanta sursa de fibre de celuloza , celuloza fiind substanta naturala care sta la baza producerii hârtiei .Hârtia fiind fabricata din celuloza se biodegradeaza mult mai usor decât plasticul .
Sub forme diferite , hârtia ocupa aproximativ 41 % din totalul deseului menajer pe care îl producem .

Cu tehnologiile actuale , hârtia poate fi reciclata de cel mult patru ori .

 

 

 Beneficiile aduse naturii prin reciclarea deseurilor de hârtie sunt foarte importante,reducându-se anumite costuri :

* apa industriala cu aproximativ 60 % ,
* poluarea aerului cu aproximativ 75 % ,
* energia electrica cu aproximativ 45 % ,
* poluarea apei cu aproape 45 % ,
* reducerea cantitatii de material lemnos exploatat .

În zilele noastre , hârtia se fabrica în general având ca baza pasta mecanica sau celuloza .
Totusi trebuie subliniat ca producerea celulozei din lemn realizeaza o puternica poluare a atmosferei si a apelor .Fibrele de celuloza sunt extrase din lemn cu ajutorul produselor chimice sulfuroase , apoi albite . Poluarea mediului poate fi redusa gratie tehnologiilor moderne si utilizarii crescânde de maculatura .Fibrele sunt extrase din maculatura si folosite pentru fabricarea hârtiei noi . Maculatura se dizolva în multa apa pâna se reduce la o pasta lichida , impuritatile mari precum si materialele plastice , metalele sunt extrase , apoi se adauga produse chimice pentru a elimina cerneala tiparita . În masina de hârtie , aceasta pasta trece printr-un numar de bobine , aici apa fiind extrasa si astfel se obtine hârtia reciclata , care poate fi folosita din nou .

Date statistice :

* în lume sunt reciclate numai 25 % din cantitatile de hârtie existente , desi nu exista cauze de ordin tehnic sau economic care sa împiedice cresterea  acestei cifre
* reciclând numai jumatate din hârtia folosita astazi în lume , se poate acoperi aproximativ 75 % din necesarul de hârtie noua , salvând în acelasi timp patru milioane de hectare de padure ;
* prin reciclare sunt economisite nu numai materialele , ci se economiseste si energia si se reduce poluarea ;
* o tona de hârtie reciclata salveaza 17 arbori , 7000 l apa , 4200 kwh ( suficient pentru a încalzi o locuinta într-o jumatate de an ) ;
* zilnic se produc 650.000 tone de hârtie în lume , din care 500 de tone sunt neutilizabile;


Cum sa reciclam corect hârtia ?

Pasul 1 – aduna hârtiile pe care nu le mai poti folosi la împachetat sau scris;

Pasul 2 – pliaza cutiile de carton pentru a ocupa cât mai putin spatiu ;

Pasul 3 – depoziteaza-le într-un loc special amenajat pentru colectarea hârtiei ;

Pasul 4 – preda-le centrelor specializate in vederea valorificarii

Copyright © 2019 CARUSO SRL. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.